Конспект уроку на тему: Здорове харчування. Вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я. Виготовлення колажу «Вітаміни». Презентація

Навчальний рівень: 

Свинтківська Любов Михайлівна, вчитель початкових класів ЗОШ №5 м. КоростеньСвинтківська Любов Михайлівна,
вчитель початкових класів
ЗОШ №5 м. Коростень

Мета: поглибити знання учнів про вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я; формувати в учнів знання про повноцінне харчування, як обов’язкову умову збереження і зміцнення здоров’я;  вчити визначати продукти харчування багаті на вітаміни; виховувати навички культури і гігієни правильного харчування, бережного ставлення до власного здоров’я та прагнення вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: підручник, зошит з друкованою основою, роздатковий матеріал, предметні малюнки, кошички з овочами та фруктами, мультимедійне обладнання, клей, ножиці.

Тип уроку: інтегрований.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Пролунав уже дзвінок

починаємо наш урок,

ІІ. ЕМОЦІЙНЕ НАЛАШТУВАННЯ НА РОБОТУ

 1. Діти якщо на уроці ви будете:

Уважними

Старанними

Працьовитими

Ініціативними

Хорошими

Учнями!

То обов’язково досягнете успіху.

2. Гра «так» чи «ні»?

 (Вчитель ставить запитання, учні хором відповідають)

̶  Клас готовий працювати?

̶  Продукти харчування вивчати?

̶  По групах їх розподіляти?

̶  Битися й бешкетувати?

̶  Вчасно руку піднімати?

̶  Ґав ловить, байдикувати?

̶  Дружно в групах працювати?

̶  Кросворд, загадку розгадати?

̶  Молодці! Дуже рада була почути ваші відповіді. Впевнена, що всі завдання уроку ми успішно виконаємо.

ІІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

Сьогодні на уроці ми говоритимемо про значення вітамінів і мікроелементів для здоров’я людини.  Навчимося обирати їжу корисну для здоров’я. Створимо колаж, яким прикрасимо наш клас. 

1.Вправа очікування (Кошик сподівань)

У вас на партах є стікер у вигляді яблучка. Напишіть на ньому чого ви чекаєте від сьогоднішнього уроку і розмістіть його біля кошику.

IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Знання про вітаміни і мікроелементи , які  ви здобудете на сьогоднішньому уроці, допоможуть вам зберегти здоров’я, вирости сильними, спритними, розумними.

V.  ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Розповідь вчителя

Не пропливе рікою пароплав, не поїде по рейках тепловоз, не підніметься вгору космічний корабель, якщо двигун не отримає пального. Щоб рости, працювати, бігати, гратися необхідна енергія, сила.

Ця енергія виробляється організмом людини з їжі. Їжа – джерело енергії.

Харчування – неодмінна умова нашого життя. Без їжі людина не може жити. З їжею ми отримуємо поживні речовини, необхідні для роботи мозку, серця, легенів, м’язові та інших органів.  Наше здоров’я залежить як швидко і часто ми їмо, на скільки ретельно пережовуємо їжу. Од же Щоб бути здоровим потрібно знати правила харчування.

2. Творча робота.

Скласти правила харчування з деформованого речення. Діти мають пояснити це правило.

РЕТЕЛЬНО ПЕРЕЖОВУЙ ЇЖУ

Добре пережована їжа краще перетравлюється в шлунку і принесе більше користі

нашому організму.

ЇЖ В ОДИН І ТОЙ ЖЕ ЧАС

Якщо їсти в один і той же час, то шлунок вже почне готуватися заздалегідь до прийому їжі – виділятиме шлунковий сік. А значить їжа принесе більше користі.

ВЖИВАЙ ТІЛЬКИ ЯКІСНІ ПРОДУКТИ

Неякісні продукти шкідливі для організму, навіть можуть призвести до отруєння.

НЕ НАЇДАЙСЯ НА НІЧ

Якщо шлунок переобтяжений їжею, у вас буде поганий сон. – «Надмірне наповнення

шлунку шкідливе для здоров’я»; – «Міра в їжі – то мати хорошого здоров’я».

3. Робота з таблицею

До складу їжі входить

Білки – основний будівельний матеріал. З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки цьому людина росте.

Жири -  відновлюють витрати теплової енергії, вони йдуть на зігрівання організму.

Вуглеводи – витрачаються на роботу м’язів (фізична праця, рух, дихання, роботу серця).

До складу їжі також входять вітаміни та мікроелементи.

Вітаміни – речовини, які необхідні для життя людини, її росту й розвитку, укріпляють  м’язи і кістки. 

Мікроелементи

Вони входять до складу кісток, зубів, крові, м’язів  та інших органів. Найбільше в організмі кальцію, фосфору,  натрію, калію і заліза. Вони містяться в молоці, сирі, яйцях, яблуках та інших харчових продуктах.

4.  Виступ. Група науковців.

Представники групи «науковців» розкажуть про історію виникнення терміну «вітаміни».

1 учень: Уперше необхідність вітамінів для харчування була доведена російським лікарем Миколаєм Івановичем Луніним у 1881 році.

Група тварин одержувала штучно приготовлену їжу. При такому харчуванні тварини гинули. Коли в штучно приготовлену їжу додавали молоко, то вони залишалися здоровими. Так експериментально було доведено, що в раціоні харчування повинні бути ще якісь речовини.

Через 6 років після цього відкриття сталася ще одна подія.

У 1890 році голландський лікар Ейкман приїхав на острів Ява, жителі якого  хворіли на важку хворобу, яку називали «кайдани ніг». Хвороба починалася з ніг, потім розвивалися судоми, з’являвся паралічі.

Лікар звернув увагу на те, що кури в курятнику, яких годували очищеним рисом, також хворіли. Кури, які ходили на волі, були здоровими. Ейкман дійшов висновку, що в їжу необхідно додавати лузгу риса.

2 учень: Загадкове явище цікавило хіміка Казиміра Функу. У його лабораторії з’явилися клітки з голубами. Він годував їх виключно очищеним рисом, і через деякий час голуби захворіли.

Але тільки-но хворим голубам вводили жовту кристалічну речовину, одержану з висівок, птахи одужували.

Цій жовтій кристалічній речовині він дав назву «вітамін», з’єднавши одному слові латинське vita – «життя» та грецьке амін – «належність до амінокислот».

Так зусиллями Луніна, Ейкмана та Функу була  відкрита таємниця життя.

3 учень: Людина повинна споживати близько 30 різних вітамінів, що підтримують працездатність та стійкість до захворювань. На сьогодні відомо понад 50вітамінів.Позначаються вони спеціальними назвами або буквами латинського алфавіту A, B, C. D.

При нестачі вітамінів в організмі виникають певні хвороби ,які можуть, навіть, призвести до смерті. При відсутності вітамінів виникає хвороба – авітаміноз; при нестачі – гіповітаміноз; при надлишку (а буває й таке) – гіпервітаміноз.

Дякуємо нашим «Науковцям», за таку цікаву інформацію. Отже, потрібно знати, в  яких  продуктах  є  необхідні  вітаміни. 

5.Виступ групи «Вітаміни»

В  яких  продуктах  міститься  вітаміни, нам допоможе дізнатися наші наступні дослідники  група «Вітаміни»

Вітамін А

Я – вітамін А, сприяю росту, допомагаю  хорошому зору. Мене багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі.

Вітамін В

А я- вітамін В, дуже потрібний для розумової та фізичної праці, поліпшення травлення. Умішуюся у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах. У горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці,  м’ясі .

Вітамін С

Я- вітамін С, запобігаю простуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту, лікую цингу. Багаті на мене капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, чорна смородина. 

Вітамін D

А я- вітамін D, зміцнюю кістки, запобігаю рахіту. Живу у молоці, печінці. риб’ячому жирі, житньому хлібі.

Вітамін Е

Я – вітамін Е. Живу у соняшнику, петрушці, кукурудзі. Ефективно омолоджую організм людини, корисний для крові та мозку.

Хто дружить із нами буде,
Всі незгоди позабуде.
Виросте міцним, здоровим,
Переможе всі хвороби.

В народі кажуть «Хто яблучко в день з’їдає, той у лікаря не буває». Тому наші вітаміни прийшли до нас не з пустими руками. Вони хочуть почастувати вас яблучками.

Мікроелементи

Для повноцінного життя людині необхідно 60 мікроелементів. Часто саме через їх нестачу, чи надлишок ми погано почуваємося і хворіємо. Мікроелементи живуть:

  • Бор – овочі та м’ясо.
  • Йод – спаржа, буряк, редиска, помідори.
  • Калій – капуста, картопля, огірки, петрушка.
  • Цинк – пророщена пшениця.

 Гра «Вітамінний потяг»

Ігровий матеріал: Потяг, 3 вагони з позначками А,В,С; картинки з зображенням овочів та фруктів у складі яких є ці вітаміни.

Хід гри: Кожний учень отримує від вчителя завдання підібрати картинки з овочами та фруктами, які містять певний вітамін. Розташувати картинки у відповідний вагон.

– Потрібно у вагончики розмістити так «овочів – пасажирів» відповідно,які вітаміни в них містяться.

6. Виступ групи «дієтологи»

Щоб їжа, яку ми споживаємо, зміцнювала наше здоров’я , давала організму поживні речовини, з0абезпечувала енергією, приносила емоційне задоволення потрібно вибирати тільки корисні продукти.

Дієтологи раз по раз удосконалюють список найбільш шкідливих для здоров’я продуктів. Ми представимо вам топ 6 найшкідливіших продуктів

Топ 5 найшкідливіших продуктів

На думку лікарів - дієтологів, одним із най більш шкідливих продуктів харчування є кока-кола. Цей напій містить ортофосфорну кислоту. При вживанні напою є ризик виникнення таких захворювань, як цукровий діабет та ожиріння.

На другому місці за ступенем шкідливості картопляні чіпси. Їх готують зовсім не з картопляні, а з порошкової суміші, з великою кількістю жиру і смаковими домішками.

Почесне 3 місце посідають сосиски і дешева ковбаса. У їх складі практично немає м’яса. Вони складаються на 80відсотків з трангенної сої.

На 4 місці за ступенем шкідливості локшина швидкого приготування. Вона представляється нам сьогоднішнім дивом, але над «дивом» свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.

На 5 місці жувальні цукерки, чупачупси. Мало того що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у великих кількостях завдають удару по всьому організму.

Гра «Завжди, іноді, ніколи».

На столі стоїть кошик. У ньому цукерка, йогурт, лимон, яблуко, квасоля в банці, рідина для миття посуду, плавлений сирок, хліб, засіб для чищення, шпроти в бан­ці, картопля, капуста, апельсин, булочка, цвітна капуста, ліки, цибуля, банан, груша, морква, горіхи тощо. Учні по черзі виходять і беруть із кошика будь-який предмет та показують його іншим учням класу, які за допомогою жестів закінчують речення: «Цей продукт можна їсти…». (Завжди — великий палець правої руки піднімають угору, іноді — відводять убік, ніколи — опускають униз.)

6. Виступ групи «Кухарі»

А  кухарі нам запропонують рецепти страв, які корисні для організму і містять вітаміни та мікроелементи. Відгадаємо

1. Ми огірочки поріжем тоненько
 І нашаткуєм капусту дрібненько.
 Ще посічемо петрушки і кропу,
 Трохи підсолимо. Знімемо пробу.
Ложку сметани в тарілку.
 Пора Їсти поживний ... , дітвора! ( Салат)

2. В миску два яйця розбити
Молока туди долити
Підсолити збити трішки,
Сковорідку разом з маслом підігріти,
Влити масу
Й помішати хай вона
Пропікається до дна.
Все вже час до столу
Є сніданок! Можна їсти. ( Омлет)

3. На плиті каструлька біла,
 В ній водичка закипіла.
- Буль-буль-буль, - вода булькоче.
 Що вона сказати хоче?
Каже мама: - Ач яка!
Захотіла буряка! -
Я в окріп буряк поклала,
А вода плюскоче: - Мало! -
Додала тоді квасолю,
Цибулину, бараболю,
І морквину, й капустину,
Ложку солі, дрібку кмину.
Не забула й помідори.
От і ... буде скоро. ( Борщ)

4. Як закипить у каструлі водичка
Ягоди вкинемо,малини й сушки.
Можна смородину, можна і вишні.
Цукру насиплемо – не буде він лишній
Знову усе кипить
Прохолоне - і можна вже пить. ( Компот)

VI. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

А зараз спробуємо стати художниками- декораторами і створимо колажі «Групи вітамінів»

Ваше завдання вирізати зображення фруктів та овочів і розмістити їх відповідно до того вітаміни якої групи вони містять .

Повторимо правила користування ножицями.

Презентація колажів

VІІ. Підсумок уроку

1. «Незакінчене речення»

- Сьогодні на уроці я дізнався (-лася)...

- Найцікавішим завданням було...

- Я вважаю, що вітаміни…

 - Чого навчились на уроці?

2. Чи справдилися ваші очікування, якщо так то перемістіть свої яблучка в кошик.

VІІІ.ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

̶  Пам’ятайте: нема більшого багатства, ніж здоров’я. Тож на радість усім – і тату, і мамі – зростайте усі здорові та гарні.

Головне – здоровим бути.
Це потрібно всім збагнути!
Бо як є здоров’я й сила,
То весь світ людині милий,
Й думка в неї веселенька,
І тоді вона жвавенька,
Все їй хочеться робити –
І сміятись, і радіти.

Завантажити презентацію

Презентація до уроку на тему: Здорове харчування. Вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я. Виготовлення колажу «Вітаміни»

Презентація до уроку на тему: Здорове харчування. Вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я. Виготовлення колажу «Вітаміни»

Презентація до уроку на тему: Здорове харчування. Вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я. Виготовлення колажу «Вітаміни»

 

До публікації на сайті Освітнього порталу "Академія" приймаються нові авторські конспекти уроків; методичні розробки; сценарії виховних заходів; зразки шкільних творів та переказів, які відповідають новій навчальній програмі.

Нові матеріали

Методи і форми роботи з розвитку творчих можливостей студентів на занятті з української літератури. Методична робота за творчістю Лесі Українки
Проект Закону "Про повну загальну середню освіту" вже на розгляді у ВР України: яких новацій чекати найближчим часом?
"За рік навчання я переконалася, що ТНПУ – університет високого рівня", - Тетяна Базилевська
Конспект уроку на тему: «Ефективне спілкування». Презентація
У 2019 р. виділять 200 млн грн на природничо-математичні кабінети у школах
Відома програма тестування вчителів для пілотної сертифікації
ДПА-2019 у 9 класі: поетапно про найголовніше
​​​​​​​На ЗНО-2019 зареєструвалося понад 185,5 тис учасників - а це близько половини від очікуваної кількості
Триває голосування за підручники для учнів 2-го класу НУШ
"Я дуже рада, що лише навчаюсь другий рік, тому що ці емоції переживу ще не один раз", - студентка ТНПУ ім.В.Гнатюка Олена Спяк про навчання в університеті

Популярний ВНЗ

Національний фармацевтичний університет у м.Харкові

ФАРМАЦІЯ СЬОГОДЕННЯ – ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕД МАЙБУТНІМ
Ректор університету
Черних В. П. Черних
Валентин Петрович –