Методична розробка «Домашній експеримент як засіб підвищення інтересу учнів до вивчення хімії»

Тип матеріалу: 
Предмет: 
Навчальний рівень: 

Соломенчук Світлана Георгіївна, спеціаліст вищої категорії, учитель - методист 3ОШ №9 м. КоростеняСоломенчук Світлана Георгіївна,
спеціаліст вищої категорії,

учитель - методист 3ОШ №9
 м. Коростеня

 

У посібнику - методика проведення хімічних дослідів удома  і на уроках.

Запропоновано оптимальний варіант виконання домашніх експериментів як у початковій школі, так і у 7- 9-х класах.

Успішно оволодівши методикою проведення хімічних дослідів, учні проявляють більше зацікавленості навчальним предметом, зможуть використати знання з хімії у практичній діяльності

Методична розробка «Домашній експеримент як засіб підвищення інтересу учнів до вивчення хімії»

 На сьогодні  існують різноманітні шляхи раціональної організації навчання, розвитку пізнавальних здібностей учнів, активізації їхньої розумової діяльності. Але ефективність освітнього процесу залежить від того, наскільки діти зацікавлені у вивченні предмета.

Існує безліч форм і методів вивчення хімії, які орієнтовані на краще засвоєння  учнями навчального матеріалу.

У процесі практичної діяльності та пізнання навколишнього світу людині постійно доводиться спостерігати різноманітні предмети чи явища.

У природі панує різноманітність взаємостосунків і залежностей явищ. На шляху пізнання об'єктивного світу людина використовує таке основне джерело знань, як  експеримент

Експеримент - це  метод пізнання, коли спостерігач змінює умови спостереження, використовуючи при цьому різні прилади чи інструменти з метою встановлення причинних зв'язків між умовами і змінами, які з'являються в ході даного явища.

Оскільки більшість учнів не вміють у процесі навчання самостійно спостерігати, виділяти найважливіші елементи знань, бачити причинно-наслідкові зв'язки між ними, то виникає необхідність формувати ці вміння.

Якісне вивчення хімії у школі є неможливим без застосування хімічного експерименту, який безпосередньо впливає на формування хімічних знань та підвищує пізнавальний інтерес до предмета. Його роль і вплив на формування хімічних знань пізнавальних інтересів учнів і зацікавленості предметом очевидні. Однак сьогодні в школі виникла складна ситуація, пов'язана з нестачею матеріального забезпечення, насамперед хімічних речовин і посуду. Це унеможливлює проведення багатьох лабораторних дослідів і практичних робіт. Утім, недостатні можливості вивчення хімії на уроці можна значною мірою компенсувати. У цьому випадку можна скористатися домашнім експериментом. 

Правила виконання домашнього експерименту

1. Точно і ретельно дотримуйся рекомендації вчителя.

2. Ніколи не змішуй два реактиви просто, щоб подивитися на результат. Не завжди може вийти добре.

3. Не використовуй для дослідів посуд, з якого їдять. Для цього повинен бути спеціальний посуд. I ніколи не куштуй реактиви на смак, окрім тих випадків, коли в рекомендаціях йдеться, що речовину можна скуштувати.

4. 3берігай реактиви в окремих склянках і коробках. Наклей на них етикетки і підпиши, що міститься в посуді або коробці.

5. Не залишай брудного посуду.

6. Ніколи не бери реактиви руками, не нахиляйся над склянками, в яких триває реакція, не нюхай речовини з їдким запахом. Бережи і одяг, і шкіру, і насамперед очі від бризок. Будь завжди обережним.

7. Починай роботу лише тоді, коли зрозумієш усі дії. Перед початком досліду уважно прочитай опис від початку до кінця. 3апиши все, що знадобиться: посуд, реактиви, ганчірка. Розмісти це на робочому місці так, щоб воно було під рукою. І тільки після цього приступай до роботи.

Для точного виконання досліду корисно буде записати рівняння реакцій, які відбуваються у ході досліду, перевірити їх за підручником або в учителя хімії. Кожен юний хімік може завести собі лабораторний журнал, де записуватиме план роботи, список реактивів, порядок дій, замалювати прилад і перерахувати, з яких деталей він складається; умови досліду, рівняння реакцій, підкреслити, які речовини потрібні для досліду. Потім записати свої спостереження і висновки.

8. На робочий стіл поклади лист лінолеуму або фанери, у крайньому разі накрий його клейонкою.

9. Посудом у домашній лабораторії слугуватимуть скляні ампули від пігулок, флакончики від пеніциліну, стрептоциду та інших ліків. 3амість пробіркотримача можна використати звичайну дерев'яну прищепку від білизни.

Скляна тара з-під продуктів підходить для зберігання деяких реактивів і проведення дослідів.

Домашній експеримент для учнів у початковій школіМетодична розробка «Домашній експеримент як засіб підвищення інтересу учнів до вивчення хімії»

Ознайомлення з хімічними речовинами і явищами природи у дітей починається значно раніше, ніж вивчення хімії у середній школі. Це відбувається вже з того моменту, коли вони починають читати й писати. Наприклад, початкові практичні уміння та навички з хімії дитина набуває у молодшому шкільному віці, a то ще й раніше. Цими уміннями та навичками є:

   • приготування розчинів - розчинення цукру в чашці з чаєм;

   • нагрівання рідини - кип'ятіння води в чайнику або каструлі;

   • змішування розчинів - приготування шиплячого напою з питної соди, лимонної кислоти та

цукру;

   • вибухи піротехнічних сумішей (петард);

   • плавлення твердих речовин (льоду, цукру тощо).

У зв'язку з цим, є сенс починати цілеспрямовано ознайомлювати учнів з хімією у початкових класах при вивченні природознавства.

3нання про хімічні речовини та їхні перетворення дуже потрібні учням тому, що їх оточують не тільки корисні, й шкідливі й небезпечні речовини.

На цьому етапі розвитку діти засвоюють продуктивні прийоми та навички навчальної роботи, розкриваються їхні індивідуальні особливості та здібності.

Досліди для початкової школи

1. Смажимо цукор, одержуємо льодяники

Шматочки цукру кладемо у термостійку посудину, обережно змочуємо водою і ставимо на вогонь. Цукор поступово розчиняється, у посудині утворюється вязка жовта рідина. Це і є смажений цукор. Коли цукор перетворився на світло-жовту рідину, переллємо її на лист пергаментного паперу, почекаємо коли вона захолоне. Коли цукор затвердне - це буде солодкий льодяник.

2. Як запалити цукор

Візьмемо грудочку цукру і внесемо його у полум’я. Цукор потемніє, почне розтоплюватись і капати, але горіти не буде. А тепер необхідно посипати грудочку цукру деревним попелом і знову внести у полум’я. Цукор буде горіти яскравим полум’ям, тому що попіл містить солі літію, які діють як каталізатор.

3. Чи може цукор стати невидимим і зявитись знову

Подрібнимо 5 грудочок цукру і покладемо їх у невелику посудину, що заповнена 50 мл водою, перемішаємо, цукор поступово розчиниться, солодкий смак вказує на його присутність. Занурюємо у солодку воду деревяну паличку і ставимо посудину у тепле місце. Через декілька днів на паличці утворяться кристалики цукру.

4. Штучний сніг

Необхідно покласти у тарілку декілька камінців, між ними закріпляємо сухі гілочки. На камінці та навколо них насипаємо 12 столових ложок кухонної солі, до якої додаємо синього барвника.   Край тарілки необхідно намазати вазеліном. Потім сіль змочуємо водою, додаємо 6 ложок води і ставимо у тепле місце. Кожний день додаємо 1-2 ложки води. На другий день на камінцях зявляється "сніг", а через 10 днів він вкриє всі гілки. Також можна зробити сольову лампу. У склянку виливаємо насичений розчин кухонної солі 200 мл (80 г солі розчинено у 120 мл води), занурюємо дерев’яну паличку або нитку і ставимо у тепле місце. Через 10 днів вода випаровується, а на поверхні склянки осідає сіль, що дуже схожа на сніг.

5. Чиста вода

Водопровідна вода тільки на перший погляд здається чистою. У ній завжди присутні розчинені солі. Наливаємо у порцелянову чашку невелику кількість води та будемо нагрівати до повного випаровування. На дні чашки залишиться сірувато-білий осад. Це розчинені у воді мінеральні солі. Вода, що містить мінеральні солі кальцію та магнію, називають жорсткою. Така вода не утворює з милом піни. А вода, у якій солі магнію і кальцію майже відсутні, називають м’якою. У такій воді мило добре піниться

6. Як видалити накип із чайника?

У чайник з накипом, що утворився під час кипятіння води, додаємо оцет (200 мл оцету на 2 л води), або лимонну кислоту (50 г на 1 л води), нагріваємо. Накип розчиняється. Але так можна очистити емальований посуд або із нержавіючої сталі, із алюмінію посуд так очистити не можна. Кислота алюміній руйнує.

7. Вода і олія

Вода і олія погано змішуються між собою. Якщо у воду налити рослинну олію, вона розіллється по поверхні тонкою райдужною плівкою. Щоб побачити цю плівку, необхідно налити воду у широку посудину, капнути на поверхню краплю олії. Якщо посудину піднести до сонячного світла, то можна побачити різнокольорові райдужні кола.

8. Повітря у воді

Риба у воді дихає повітрям, розчиненим у воді. Щоб побачити бульбашки повітря, необхідно у високу склянку налити джерельної води. Через пів- години на стінках склянки осядуть бульбашки повітря. Якщо воду прокипятити і знову налити у склянку, то бульбашок на стінках не буде. Тому не можна лити кипячену воду у акваріум з рибками.

Після виконання домашнього експерименту учень у класі на уроках природознавства повинен розповісти, як він виконував досліди, продемонструвати результат.

Домашній експеримент для учнів 7 класу

Методи розділення сумішей

Вирощування кристалів мідного купоросу

Приготуйте насичений розчин мідного купоросу. Для цього насипте в хімічну склянку приблизно 20 г цієї речовини і доливайте невеликими порціями, постійно перемішуючи гарячу воду до розчинення кристалів. У разі потреби гарячий розчин профільтруйте. Накрийте посудину аркушем паперу і залиште розчин охолоджуватися до кімнатної температури.

Наступного дня ви побачите на дні посудини кристали; над ними буде насичений розчин. Дістаньте пластмасовим пінцетом кристал правильної форми, без дефектів, і покладіть його на папір. Злийте насичений розчин з кристалів, що залишилися, в іншу посудину та обережно покладіть на її дно відібраний кристал. Його можна підвісити на тонкій нитці. Посудину нічим не накривайте і залиште на кілька днів.

Вода поступово випаровуватиметься з насиченого розчину, на дні посудини утворяться нові кристали речовини й виросте той, який помістили в розчин. Видаляючи дрібні кристали й перевертаючи відібраний на різні грані для рівномірного росту (робіть це з інтервалом у кілька днів), можна виростити красивий кристал завбільшки в кілька сантиметрів. Час від часу доливайте в посудину нові порції холодного насиченого розчину сполуки.

Якщо дрібні кристали з посудини не видаляти, утворяться друзи - групи кристалів, що зрослися один з одним

Взаємодія харчової соди з лимонною кислотою, соком квашеної капусти, кефіром

   1. Приготуйте невеликі кількості водних розчинів лимонної кислоти, харчової сади. Злийте разом частини обох розчинів в окрему склянку. Що відбувається?

До залишку розчину лимонної кислоти додайте трохи порошку соди, a до залишку розчину соди - трохи кристаликів лимонної кислоти. Які ефекти спостерігаєте - такі самі, що й при зливанні розчинів, чи інші?

   2. Налийте в одну маленьку склянку трохи соку квашеної капусти, a в іншу - нежирного кефіру або сироватки. B обидві склянки додайте по 1/4 чайної ложки харчової соди. Що спостерігаєте?

 Виявлені зовнішні ефекти зумовлені хімічними реакціями, що відбулися під час експериментів.

Зміна кольору під час хімічної реакції

У дві невеликі склянки налийте трохи води і в кожну додайте 1-2 краплі розчину зеленки (брильятового зеленого). У першу склянку речовин додайте кілька крапель водного розчину амоніаку (нашатирного спирту), у другу- розчину лимонної кислоти. Що спостерігаєте? Результат досліду запишіть у зошит і зробіть висновки.

Кисень

Каталітична дія речовин, які мiстяться в овочах, на розклад гідроген пероксиду

Виконавши практичну роботу № 4, ви пересвідчились у тому, що манган(ІV) оксид є каталізатором розкладу гідроген пероксиду. Пропонуємо вам перевірити, чи містяться в овочах речовини, які також каталізують цю реакцію.

Підготуйте невеликі шматочки свіжих овочів (картоплі, моркви, буряка, чорної редьки, кореня селери тощо). Нанесіть на кожний шматочок по 2-3 краплі розчину гідроген пероксиду (цей розчин можна придбати в аптеці). Що спостерігаєте? На якому зразку (зразках) кисень виділяється найбільш інтенсивно?

Проведіть такий самий експеримент із відвареними шматочками овочів. Чи спостерігаєте виділення газу? Якщо ні, тo чому, на вашу думку, отримано інший результат?

Гасіння полумя

На дно склянки насипте чайну ложку харчової соди і додайте 2-3 столові ложки оцту. Одразу починається реакція з бурхливим виділенням вуглекислого газу. Після того, як вона закінчиться (через 2-3 хв.), запаліть закріплений на дротині сірник і повільно опускайте у склянку. Що спостерігаєте?

Виготовлення водного розчину кухонної солі

Наприкінці літа і восени засолюють огірки, помідори, деякі гриби. Для цього використовують водний розчин кухонної солі. Для огірків готують розчин із масовою часткою солі від 6 до 8%, для помідорів і грибів - від 5 до 6%.

За вікном - весна. Зараз ви можете набути необхідного досвіду з виготовлення розчину із певною масовою часткою солі. Якщо вдома немає терезів, на яких можна зважувати з точністю до 1 г, то відбирайте певні порції солі столовою або чайною ложками. Столова ложка вміщує приблизно 30 г крупнокристалічної солі (якщо її набрати <<з гіркою>>), a чайна - 10 г.

Виберіть одне із двох завдань:

   a) виготовити розчин солі з її масовою часткою 6,5 %, використавши 1 л води;

   6) виготовити розчин солі з її масовою часткою 7,5 %, використавши 0,5 л води.

Спочатку обчисліть масу солі, яку розчинятимете у воді, і визначте, скільки ложок (столових, чайних) її візьмете. Після цього виготовте розчин. Об'єм води виміряйте літровою або півлітровою банкою; заповнюйте її до початку звужування циліндричної форми посудини.

Індикатори в рослинах

Індикатор лакмус відомий давно. Його виготовляли із деяких видів лишайнику. Багато речовин, які змінюють забарвлення за дії лугів і кислот, міститься в ягодах, овочах, квітах. Ці речовини можна виявити, провівши прості експерименти. Висушіть по кілька ягід чорниці, ожини, чорної смородини, бузини, чорноплідної горобини. Потім приготуйте із них відвари, прокип'ятивши у скляній чи емальованій посудині ягоди кожного виду зі 100-150 мл води протягом кількох хвилин. Отримані рідини після охолодження профільтруйте. (Візьміть до уваги, що за кілька днів вони починають псуватися.)

Налийте по 20-30 мл кожної рідини у дві склянки. До однієї порції рідини додайте невеликий об'єм розчину кальцинованої соди (ця сполука частково взаємодіє з водою з утворенням лугу), a до іншої - 10 крапель лимонного соку або трохи оцту. Які виготовлені вами рідини змінюють забарвлення за дії розчину, що містить луг, і розчину кислоти, a які - лише в одному випадку (якому)?

Аналогічні експерименти можна провести із соками столового буряка, червонокачанної капусти, відварами висушених забарвлених квітів, a також рідинами, отриманими після заварювання зеленого і чорного чаю, каркаде (суданської троянди).

Результати експериментів запишіть у зошит. Підготуйте коротке повідомлення про ваше дослідження.

Очищення води

Вам відомо, що природна вода містить розчинені речовини. Деякі з них під час кип'ятіння води розкладаються з утворенням нерозчинних сполук, що осідають на дно посудини, a іноді й вкривають її стінки. Суміш таких речовин називають накипом. Очистити воду від накипу можна відстоюванням або фільтруванням.

Налийте у посудину невелику кількість водопровідної, річкової або колодязної води, прокип'ятіть її, потім розподіліть по двох склянках і залиште охолоджуватися. Зафіксуйте утворення накипу.

B одній склянці залиште воду з накипом на деякий час для відстоювання. Коли часточки накипу осядуть на дно склянки, обережно злийте воду в іншу посудину. Другу порцію води очистіть від накипу фільтруванням. Для цього використайте господарчу лійку, у яку вставте жмуток вати.

Виконайте також дослід, який імітує процес очищення води в побутовому фільтрі. Налийте у дві невеликі склянки води. Додайте в одну склянку краплю розчину брильянтового зеленого, або зеленки, a в другу склянку - краплю йодної настоянки. Перемішайте вміст обох склянок і помістіть у кожну 1-2 пігулки активованого вугілля (його можна придбати в аптеці; цю речовину використовують у багатьох побутових фільтрах).

Спостерігайте за зміною забарвлення рідин у склянках.

Яка речовина швидше поглинається активованим вугіллям - брильянтовий зелений чи йод?

Домашній експеримент для учнів 8 класу

Дослідження фізичних властивостей речовин з різними типами кристалічних граток: води, кухонної солі, піску

Знайдіть в інтернеті або в інших джерелах інформації температури плавлення і кипіння кухонної солі (натрій хлориду) та піску (силіцій(ІV) оксиду) і запишіть їх у зошит.  Додайте до цих відомостей температури замерзання і кипіння води, агрегатний стан речовин за звичайних умов, a також інформацію про те, розчиняється чи не розчиняється у воді сіль, пісок.

Якими частинками : атомами, молекулами, йонами - утворена  кожна речовина?

Складіть таблицю і розмістіть у ній зібрану інформацію про властивості речовин та їхню будову. Зробіть висновок про залежність фізичних властивостей води, кухонної солі та піску від типу частинок, із яких складаються речовини.

Властивості та використання кислот

Дія на сік буряка лимонного соку, розчину харчової соди, мильного розчину

Сік столового буряка містить забарвлену речовину, що є індикатором. Пропоную виконати з ним такий експеримент.

Приготуйте столову ложку соку столового буряка, a також невеликі кількості водних розчинів харчової соди і господарчого мила. Налийте в чотири полімерні склянки по 20-30 мл води і однакові порції соку буряка. Вміст посудин перемішайте.

Додайте в одну склянку 1/2 чайної ложки лимонного соку, у другу- чайну ложку розчину харчової соди, у третю- стільки ж мильного розчину. Вміст четвертої склянки слугуватиме для порівняння забарвлень.

Що спостерігаєте? У яких розчинах виявлено луг, кислоту? Результати експерименту запишіть у зошит.

Зробіть коротке повідомлення про ваше дослідження на уроці хімії.

Властивості та використання солей

Кислі солі

Ви знаєте, що під час реакції кислоти з лугом атоми гідрогену кожної молекули кислоти <<замінюються>> на атоми (точніше - йони) металічного елемента:

                                         H2SO4 + 2NaОH = Na24 + 2Н2О;

                                         Н3РО4 + 3КОН = К3РО4 + З Н2О.

A чи можливо, щоб у молекулі багатоосновної кислоти відбулася заміна лише частини атомів Гідрогену? Так. У результаті відповідних реакцій утворюються так звані кислі солі:

                                          H2SO4 + NaOH = NaHSO4 + Н2О;

                                          Н3РО4 + КОН = КН2РО4 + Н2О;

                                          Н3РО4 + 2КОН = К2НРО4 + 2 Н2О.

Кислі солі Са(НСО3)2 і Mg(НСО3)2 містяться в розчиненому стані у прісній воді. При її кип'ятінні сполуки розкладаються

            Методична розробка «Домашній експеримент як засіб підвищення інтересу учнів до вивчення хімії»

і на стінках посудини утворюється накип - суміш карбонатів СаСО3 і MgCО3.

Кислі солі Кальцію й ортофосфатної кислоти СаНРО4 і Са(Н2РО4)2 становлять основу фосфорних добрив - преципітату і суперфосфату відповідно. Кисла сіль Натрію I карбонатної кислоти NaHCО3 відома кожній домогосподарці; це - питна (харчова) сода.

 Кислі солі Са(НСО3)2 та MgCО3)2 осідають в чайнику, пральній машині. Щоб їх видалити, необхідно додати у чайник або у пральну машину лимонну кислоту і нагріти.

Домашній експеримент для учнів 9 класу

Розчинність речовин.

Вирощування кристалів мідного купоросу

Колоїдні розчини

Виготовлення колоїдних розчинів

   1. Виготовлення колоїдного розчину крохмалю

Помістіть у склянку 1/2 чайної ложки крохмалю, додайте 50 мл холодної води і перемішайте суміш.

Налийте в невелику посудину приблизно 200 мл води і нагрійте до кипіння. При перемішуванні обережно вливайте в киплячу воду суміш води з крохмалем. Утворюватиметься колоїдний розчин. Тільки-но він закипить, припиніть нагрівання і залиште розчин охолоджуватися.

Спрямуйте промінь світла від ліхтарика на виготовлений розчин. Що спостерігаєте?

3ясуйте, чи виділятиметься крохмаль із колоїдного розчину при додаванні концентрованого розчину кухонної солі. Для цього розчиніть чайну ложку солі у 50 мл води і влийте цей розчин у колоїдний розчин крохмалю. Які зміни відбуваються в рідині протягом 5-15 хв .?

2. Приготування киселю та ягідного желе

Змішайте у склянці столову ложку крохмалю і 200 мл холодної води.

У посудину налийте 2 л води, закип'ятіть її, додайте ягоди і цукор (за смаком). Приблизно через 15 хв. у кипячу суміш почніть додавати при перемішуванні суміш води з крохмалем. Прокип'ятіть приготовлений кисіль протягом 3-5 хв.

Ягідне желе готують так само, як і кисіль, але беруть більше крохмалю. Після припинення нагрівання желе одразу розливають у форми і залишають застигати при кімнатній температурі.

Про умови зберігання харчових продуктів

Майже кожний харчовий продукт, особливо той, який перебуває на повітрі за звичайних умов, швидко псується. Причина - взаємодія речовин, що містяться в продукті, між собою і з речовинами довкілля - киснем, водою тощо. Таким реакціям бажано запобігати або хоча б уповільнювати їх.

Найпростіший шлях - ізолювати продукти від навколишнього середовища. Для цього їх загортають у папір, полімерну плівку, алюмінієву фольгу, герметично упаковують, a іноді з упаковки ще і видаляють повітря, створюючи вакуум.

Вам відомо, що швидкість хімічної реакції залежить від температури. У спеку вже за дві-три години їжа стає непридатною для вживання. Значно довше продукти зберігаються в охолодженому або замороженому стані. Останній спосіб зберігання найчастіше використовують для м'яса, риби, деяких фруктів і ягід.

Оскільки швидкість реакцій зростає зі збільшенням поверхні контакту речовин, чимало продуктів брикетують.

Більшість реакцій у неоднорідних сумішах відбувається значно повільніше, ніж в однорідних, тобто розчинах. Тому терміни зберігання сухого молока, твердих кулінарних сумішей у десятки і сотні разів перевищують терміни зберігання свіжого молока, рідких супів. Борошно і крупи зберігаються тим довше, чим менша їхня вологість.

Органічні сполуки

Етанол

Виявлення води в етанолі

   У склянку наливаємо С2Н5ОН, додаємо 1 г зневодненого купрум сульфату (білого кольору) і добре струсіть. Сіль забарвлюється у блакитний колір, що вказує на присутність води у спирті. Вода, що міститься в спирті, взаємодіє зі зневодненою сіллю, утворюючи кристалогідрат яскравоблакитного кольору:

                          CuSO4 + 5H2O = CuSO4 * 5H2O

                         білий                     блакитний

Гліцерол

   В одну склянку наливаємо 50% розчин гліцеролу, а в іншу воду. Склянки одночасно занурюємо у охолоджену суміш. Через декілька хвилин вийміть склянки із охолоджуючої суміші: вода в пробірці замерзла, а розчин гліцеролу залишився рідким. Температура замерзання розчину гліцеролу тим нижча, чим концентрованіший його розчин. Збільшуючи концентрацію гліцеролу, можна одержати розчини, які не замерзають при дуже низьких температурах - антифризи.

Жири

Як виготовити мило у домашніх умовах

Нагріємо у посудині з водою 10г кальцинованої соди (Na2CO3) і додаємо декілька крапель стеаріну із свічки. Перемішуємо скляною або порцеляновою ложкою. Із рідини виділяються бульбашки - це утворилось мило.

                 2C17H35COOH + Na2CO3 = 2C17H35COONa + H2O + CO2

   Мило має назву стеарат натрію

Вуглеводи

Як визначити натуральний мед, який складається із глюкози і фруктози Натуральний мед без домішок цукру сильно тягнеться (стікає тонкою струєю), утворюється невелика гірка, яка не розтікається. Якщо скуштувати натуральний мед, то він пощипує у горлі.

Виявлення крохмалю у харчових продуктах

1. Виявлення крохмалю в крупах

Приготуйте по чайній ложці борошна із зерен рису, пшона, пшениці, гречки, квасолі або гороху.

Розподіліть борошно одного виду на дві порції. До однієї порції борошна додайте краплю спиртової настоянки йоду, a з іншої порції приготуйте колоїдний розчин i випробуйте його йодною настоянкою.

2. Виявлення крохмалю в інших харчових продуктах

Приготуйте шматочки хлібобулочних виробів, зрізи овочів (сирої - та вареної картоплі, топінамбура) і фруктів, невеликі порції майонезу, йoгурту, плавленого сиру тощо. Випробуйте продукти на наявність у них крохмалю, використавши спиртову настоянку йоду.

Спостереження і висновки запишіть у зошит

Білки

Як відрізнити вовняну і бавовняну тканини.

Якщо спалювати бавовняну тканину, то відчуваєш запах паленого паперу, при спалюванні вовняних ниток - відчуваєш запах паленого піря.

Якісне навчання хімії в школі неможливе без застосування хімічного експерименту. Його роль і вплив на формування хімічних знань пізнавальних інтересів учнів і зацікавленості предметом очевидні. Однак сьогодні в школі виникла складна ситуація, пов'язана з нестачею матеріального забезпечення, насамперед хімічних речовин і посуду. Це унеможливлює проведення багатьох лабораторних дослідів і практичних робіт. Утім, недостатні можливості вивчення хімії на уроці можна значною мірою компенсувати.

Пропоную  добірку практичних завдань для домашнього експерименту.

Практичне застосування знань із хімії в побуті

1. Виготовлення яблучного оцту

Необхідно взяти 4 кг свіжих яблук.  Яблука вимити, обрізати пошкоджені поверхні. Натерти яблука разом із серединками на великій тертці і покласти яблучну масу у посудину з широкою горловиною. Це важливо для процесу ферментації, яблучна маса повинна максимально стикатися з повітрям. Посудина повинна бути або скляна, або керамічна. У суміш додаємо 4 л кип’яченої та охолодженої води, у якій розчиняємо 400 г цукру або меду, а також 200 г житнього хліба. Посудину ставимо у тепле місце (19-200С) і накриваємо марлею, що складена у 2 шари.  Протягом 10-12 днів перемішуємо 2-3 рази на день дерев’яною ложкою.

Яблучну масу фільтруємо через марлю та віджимаємо, щоб отримати більше рідини, віджимки викидаємо. До отриманої рідини додаємо 200 г цукру або меду. Посудину накриваємо марлею, ставимо у тепле і темне місце на 40-50 днів.

Якщо оцет посвітлішав, не пахне спиртом і має кислий смак, то він готовий. Якщо ні - то необхідно залишити оцет на 7-10 днів.

Знову фільтруємо оцет крізь 4 шари марлі і розливаємо у пляшки темного кольору.

Зберігати яблучний оцет необхідно у прохолодному місці, але не в холодильнику. Із часом якість оцту тільки покращується.

За таким рецептом можна виготовити фруктовий оцет із інших фруктів і ягід. Але  найкорисніший - це яблучний оцет, який з давніх часів використовується як лікарський засіб.

2. 15 способів використання оцту, про які ви не знали

Оцет, без сумніву, знайдеться на кожній кухні. A ось сфера його застосування набагато ширша, ніж кулінарія.

 Оцет допоможе Вам:

  1. Позбутися від бур'янів. Полийте їх, розвівши оцет (40%) водою навпіл.
  2. Видалити плями поту з одягу. Перед пранням на 10 хв. замочіть пляму поту білим столовим оцтом, і вона зійде дуже легко.
  3. Вилікувати ангіну. Розведіть у склянці теплої води 1 ст. л. яблучного оцту і прополощіть горло.
  4. Зробити волосся слухняним. Після миття ополіскуйте волосся розчином яблучного оцту (1/2 ст. л. на склянку води).
  5. Зняти м'язовий біль. Після інтенсивних навантажень в м'язах накопичується молочна кислота, яка викликає біль. Зняти її, розчинивши кислоту, допоможе 20-хвилинний оцтовий компрес (2-3 ст. л. на склянку води).
  6. Відклеїти цінник. Злегка підігрійте білий оцет, змочіть у ньому губку I прикладіть до наклейки. Вона відклеїться, не залишивши липких слідів.
  7. Зняти іржу. Дрібні поржавілі предмети (болти, гайки, цвяхи тощо) прокип'ятіть з оцтом, a потім добре промийте водою.
  8. Прибрати затхлий запах. Протріть поверхні холодильника, шафи або харчового контейнера ганчіркою, змоченою в оцті.
  9. Видалити накип. Прокип'ятіть воду з додаванням оцту в чайнику або додайте його у відсік для ополіскувача при пранні. Оцет відмінно знімає вапняні відкладення.
  10. Виправити смак зіпсованого блюда. Якщо Ви переперчили суп, для нейтралізації прянощів додайте в каструлю 1 ч. л. яблучного оцту.
  11. Зберегти колір одягу. Для цього додайте 0,5 склянки оцту в барабан пральної машини при пранні.
  12. Освіжити повітря. Магазинні освіжувачі повітря часто мають різкий запах, який змішується з іншими та утворює ще більш неприємний. Протріть розчином столового оцту поверхні в кімнаті, розприскайте його по кутах, і, самі не помітите, як неприємний запах зникне.
  13. Розчинити засохлу фарбу на пензлі. Закип'ятіть трохи оцту в каструлі, опустіть в неї пензлик і злегка потріть по дну. Фарба зійде.
  14. Позбутися мурашок. Розведіть оцет водою навпіл і розприскайте в місці, де з'явилися комахи. Оцет зітре сліди мурах, і за ними не потягнуться їх родичі.
  15. Угамувати гикавку. Змочіть в оцті шматочок цукру, швидко розкусіть і проковтніть.

ЛІТЕРАТУРА

  • В.Д.Ковальова

     Усі уроки хімії 7 клас., Харків, Видавнича група "Основа", 2015

  • О.В.Григорович, О.В.Невський

     Хімічний експеримент у школі 7 - 11 класи, Видавництво Ранок Веста,

     2008

  • Євсеєв Р.С.

Усі цікаві досліди Хімія 10 - 11 класи, Харків, П.П. "Торсінг плюс", 2006

  • П.П.Попель, Я.С.Крикля

Хімія, Підручник 7 клас, Київ, Видавничий центр "Академія", 2016

  • П.П.Попель, Я.С.Крикля

Хімія, Підручник 8 клас, Київ, Видавничий центр "Академія", 2016

 ДОДАТКИ

 

 Кристали мідного купоросу

1. Кристали мідного купоросу

Кристали мідного купоросу

2. Кристали мідного купоросу

Кристали кухонної солі

3. Кристали кухонної солі

Кристали кухонної солі

4. Кристали кухонної солі

Кристали цукру

5. Кристали цукру

Кристали цукру

6.Кристали цукру

"Штучний сніг" кристали кухонної солі "Штучний сніг" кристали кухонної солі

6. "Штучний сніг" кристали кухонної солі

Кристали алюмінієвих квасців

9. Кристали алюмінієвих квасців

Кристали алюмінієвих квасців

10. Кристали алюмінієвих квасців

Кристали кухонної солі

11. Кристали кухонної солі

Кристали кухонної солі

12. Кристали кухонної солі

 Великі кристали мідного купоросу

13. Великі кристали мідного купоросу

 Великі кристали мідного купоросу

14. Великі кристали мідного купоросу

 

 

 

 

 

 

До публікації на сайті Освітнього порталу "Академія" приймаються нові авторські конспекти уроків; методичні розробки; сценарії виховних заходів; зразки шкільних творів та переказів, які відповідають новій навчальній програмі.

Популярний ВНЗ

Національний фармацевтичний університет у м.Харкові

ФАРМАЦІЯ СЬОГОДЕННЯ – ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕД МАЙБУТНІМ
Ректор університету
Черних В. П. Черних
Валентин Петрович –