«СВІТ, ВІДОБРАЖЕНИЙ У СЛОВІ»

( до 160 річниці від дня народження М. М. Коцюбинського, відомого українського письменника, громадського діяча)



kocubunskuj m“Він залишив усім нам… найвищий заповіт: ніколи

не розминатися з людиною і завжди бути вірним рідному народові,

правді, соціальній справедливості й свободі”

/П.Тичина/

 

   Михайло Коцюбинський – одна з найяскравіших постатей в українській літературі кінця ХІХ сторіччя. У своїх творах він зумів яскраво відтворити побут і життя гуцулів, сповнених віри у надприродні сили, що співіснують поряд з людиною та можуть втручатися в її життя, показав силу й енергію простих трударів, їх нездоланну стійкість у боротьбі за нове справедливе життя, відобразив соціальні і національні прагнення українського народу, оспівав його високу поетичність.

   Народився Михайло Михайлович 17 вересня 1864 року у Вінниці, в родині дрібного службовця.
   У 1875 році хлопець пішов у початкову школу, а з 1876 року навчався в духовному училищі у Шаргороді.
   1881 року Михайло Коцюбинський поїхав до Кам’янця-Подільського з наміром вступити до університету, але юнакові не вдалося продовжити освіту через важке матеріальне становище сім’ї. Мати осліпла, а згодом помер батько. Турбота та відповідальність за двох молодших братів і двох сестер лягла на плечі Михайла.
   З 1986 по 1889 рік він дає приватні уроки, продовжує навчатися самостійно й починає свою творчу діяльність. У 1891 році, склавши екстерном іспит на народного учителя при Вінницькому реальному училищі, працює домашнім учителем у селі Лопатинці (нині Вінницька область). У суспільному житті він має активну громадянську позицію, пропагує революційні та самостійницькі ідеї, тому Подільське жандармське управління встановлює за Коцюбинським таємний нагляд.
   З 1892 по 1896 рік Михайло Коцюбинський працював у складі Одеської філоксерної комісії, яка боролася зі шкідником винограду на території Бессарабської та Таврійської губерній.
   Подорожі та спілкування з мешканцями молдавських, а згодом кримських поселень дало письменнику матеріал для написання циклу «молдовських» («Для загального добра», «Пе-Коптьор», «Дорогою ціною») і «кримських» («В путах шайтана», «На камені», «Під мінаретами») оповідань. У 1897 році, після безуспішної спроби влаштуватися на роботу в Чернігові, де мешкала його сім’я, Коцюбинський жив у Житомирі й працював на різних посадах в редакції місцевої газети «Волынь».
   У березні 1898 року письменник нарешті зміг переїхати до Чернігова. Спочатку він займав посаду діловода при земській управі, тимчасово завідував столом народної освіти та редагував «Земский сборник Черниговской губернии». У вересні 1900 року влаштувався до міського статистичного бюро, де працював до 1911. Одружився з Вірою Устимівною Дейшу, яка стала його вірним другом та помічником. Щотижня у будинку письменника збиралась літературна молодь міста, приходили такі відомі у майбутньому письменники і поети, як Василь Блакитний, Микола Вороний, Павло Тичина. Згодом Коцюбинський об’їздив майже всю Європу – це був не лише потяг до мандрів, а й потреба лікуватися.
   У 1911 році «Товариство прихильників української науки, літератури і штуки» призначило М. Коцюбинському довічну стипендію в розмірі 2000 крб. на рік, щоб він міг звільнитись зі служби і повністю віддатися творчості. Проте письменник почував себе дедалі гірше. Його мучили астма і туберкульоз. 12 (25) квітня 1913 року Михайло Коцюбинський помер. Поховали письменника на Болдиній горі у Чернігові – улюбленому місці його щоденних прогулянок.

 

Бібліографічний огляд літератури

 

17  

   Коцюбинський М. М.   Твори : в 6 т.  – Київ : АН УРСР, 1962­.

 

Т. 1 -  Оповідання і повісті  1884-1898.
Т. 2  -  Листи 1899-1909.та записні книжки письменника за 1901-1907 рр.
Т. 3 - Фата моргана ; Що записано в книгу життя ; Сон ; Тіні забутих предків ; Подарунок на іменини ; Коні не винні ; Хвала життю! ; На острові.
Т. 4 -  Статті та нариси,художні уривки та фольклорні записи. 1886-1905.
Т. 5 -  Листи 1886-1905.
Т. 6 -  Листи 1906-1913.

13

   Коцюбинський М. М.   Твори  : в 4 т. / М. М. Коцюбинський ; упоряд. і прим. М. С. Грицюти. – Київ : Дніпро, 1985.

 

     До першого тому збірки творів класика української літератури М.М. Коцюбинського (1864-1913) ввійшли оповідання та повісті, написані в 1884-1897 рр.

    До другого тому ввійшли оповідання, написані в 1898-1909 рр.

    До третього тому ввійшла повість «Фата моргана», де художньо відображено революційні події 1905 р. в українському селі, та інші твори 1910-1912 рр.

    До четвертого тому ввійшли літературно-критичні та публіцистичні статті, нариси і вибрані листи.  

1

   Коцюбинський М. М.   Твори  : в 2 т. Т. 1. Повісті та оповідання (1884–1906) / М. М. Коцюбинський ; редкол.: І. О. Дзеверін, О. Т. Гончар, Ю. Е. Григор'єв [та ін.] ; упоряд. і приміт. М. С. Грицюти ; вступ. ст. Н. Л. Калениченко. – Київ : Наук. думка, 1988. – 584 с. – (Бібліотека української літератури. Дожовтнева українська література). 

 

     До  тому ввійшли повісті та оповідання українського прозаїка Михайла Коцюбинського «На віру», «Дорогою ціною», «Цвіт яблуні», «Лялечка», «Він іде !», «Сміх», «На камені» та інші.

 

2

   Коцюбинський М. М.   Твори : в 2 т. Т. 2. Повісті та оповідання (1907–1912). Статті та нариси / Михайло Коцюбинський ; редкол.: І. О. Дзеверін, О. Т. Гончар, Ю. Е. Григор'єв [та ін.] ; упоряд. і приміт. В. А. Зіпи. – Київ : Наук. думка, 1988. – 496 с. – (Бібліотека української літератури. Дожовтнева українська література). 

 

       Другий том містить твори видатного українського прозаїка Михайла Коцюбинського – повісті «Fata morgana», «Тіні забутих предків», новели «Сон», «В дорозі», «Intermezzo» та інші.
3

   Коцюбинський М. М.   Дорогою ціною : для серед. та ст. шк. віку / М. М. Коцюбинський. – Київ : Школа, 2006. – 270 с. – (Шкільна хрестоматія). 

 

     До видання увійшли кращі твори видатного українського письменника М. Коцюбинського – «Дорогою ціною», Цвіт яблуні», «Intermezzo», «Сміх», «Сон», «Тіні забутих предків» та інші.

    Розраховане на школярів, студентів-філологів, усіх, хто цікавиться творчістю М. Коцюбинського.

4  

   Коцюбинський М. М.   З глибини  : повість, новели / Михайло Коцюбинський ; передм., упоряд. В. Агеєва. – Київ : Факт, 2005. – 208 с. – (Українська класика. Меценатський проект). 

 

   До збірки творів одного з найвидатніших українських письменників кінця ХІХ – початку ХХ століття ввійшли повість «Тіні забутих предків» та найвідоміші новели, такі як «На камені», «Цвіт яблуні», «Intermezzo», «З глибини» та інші.

7

   Коцюбинський М. М.   Збірка творів / М. М. Коцюбинський ; уклад. та передм. Н. Левченко. – Харків : Прапор, 2008. – 336 с. 

 

   У книзі подано найвідоміші твори М. Коцюбинського, які є справжньою перлиною української літератури.

   Автор змальовує найвищі людські почуття на тлі чудових українських краєвидів. У творах представлені і сміливі маленькі герої в різних життєвих ситуаціях, часом драматичних та химерних, і осмислюється любов до краси рідної землі, пафос життєствердження кохання на граничних зрізах між життям та смертю, філософія буття людей та їх психологічний стан.

10

   Коцюбинський М. М.   Intermezzo  : вибрані твори / Михайло Коцюбинський. – Київ : Знання, 2017. – 278 с. – (Класна література ; № 8). 

 

   У книзі представлені кращі зразки малої прози Михайла Коцюбинського. Їх об’єднують сповнене тонкої ніжності й ліризму майстерне зображення краси людської душі, щире співчуття знедоленій людині, захоплення чарівним світом природи, що надає письменникові сил для повноцінного життя та активної діяльності. Новели Коцюбинського хвилюють і вражають не одне покоління читачів своєю людяністю і яскравістю, допомагають замислитись над цінностями, що знаходяться поруч, повніше відчути красу і ціну життя.

8

   Коцюбинський М. М.   Мала проза ; Fata morgana ; Тіні забутих предків : [повісті, оповідання] / Михайло Коцюбинський. – Харків : Аргумент Принт, 2012. – 256 с. – (Українська класична література). – Назва обкл.: Тіні забутих предків. 

 

     Михайло Коцюбинський - одна з найяскравіших постатей в українській літературі кінця ХІХ сторіччя. У своїх творах він зумів яскраво відтворити побут і життя гуцулів, сповнених віри у надприродні сили, що співіснують поряд з людиною та можуть втручатися в її життя, показав силу й енергію простих трударів, їх нездоланну стійкість у боротьбі за нове справедливе життя, відобразив соціальні і національні прагнення українського народу, оспівав його високу поетичність.

6

   Коцюбинський М. М.   Хвала життю : новели, повість / М. М. Коцюбинський ; авт. передм. М. Х. Коцюбинська. – Київ : Дніпро, 1991. – 427 с. – (Б-ка української класики "Дніпро"). 

 

   Михайло Коцюбинський – один з найяскравіших представників «нової школи» української прози, позначеної глибоким психологізмом, художньою довершеністю форми, введенням у літературу нових тем і образів. Новели й оповідання письменника ставлять його в ряд кращих новелістів світу.

12

   Редінг Б.   Безумці : з історії кохання М. Коцюбинського та О. Аплаксіної : роман / Барбара Редінг. – К. : Академія, 2012. – 182 с. – (Автографи часу).

 

   Роман про таємниче кохання і драму двох людей — Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної.

 5

   Кузнецов Ю. Б.   Поетика прози Михайла Коцюбинського / Ю. Б. Кузнецов. – Київ : Наукова думка, 1989. – 272 с. – (Літературознавство). 

 

   У  книзі розглядаються питання поетики творів М. Коцюбинського - еволюція художньої деталі, точка зору оповідача, сюжет і композиція тощо. На основі цілісного аналізу багатьох творів визначаються особливості психологізму та індивідуального стилю письменника.

9

   Куцевол О. М.   Вивчення життя і творчості Михайла Коцюбинського через рецепцію літературних і літературно-документальних джерел : посібник / Ольга Куцевол. – 2-ге вид., випр. і допов. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 402 с. – Лист МОНУ № 14.1/12-г-1065 від 03.07.2014 р. 

 

     Цей посібник – спроба висвітлення життя і творчості М. Коцюбинського в художньо – біографічному та літературно – документальному вимірах, що є новаторським шляхом шкільного вивчення життєпису митця.

11

   Меншій А. М.   "Напоєні красою слів твоїх...": "школа" М. Коцюбинського в українському постімпресіонізмі : монографія / Аліса Меншій ; наук. ред. А. Б. Гуляк ; КНУ ім. Т. Шевченка, Ін-т філології. – Миколаїв : Іліон, 2016. – 580 с. 

 

    У монографії здійснено системне дослідження естетичних, жанрово-стильових, ідейно-тематичних особливостей, проблематики,образної структури й наративних аспектів прози М. Коцюбинського та репрезентація його «школи». Дослідження рекомендоване літературознавцям, викладачам, студентам та всім, хто цікавиться проблемами інтерпретації української літератури.

14

   Поліщук Я. О.   І ката, і героя він любив...  : Михайло Коцюбинський : літературний портрет / Ярослав Поліщук. – Київ : Академія, 2010. – 304 с. – (Життя і слово).

 

     Герой цієї праці є ключовою постаттю модерної української культури, без якої неможливий літературний канон ХХ ст. Всебічно осмислюючи життя і творчість Михайла Коцюбинського, автор відстежує еволюцію концепту краси в його естетичній свідомості, розвиває феномен М. Коцюбинського в контекстах європейських літератур, мистецьких течій тогочасної доби. Критично аналізує різні сприйняття його творчого доробку. Усе це по-новому відкриває гармонійність і силу великого таланту М. Коцюбинського. Ця ґрунтовна праця прислужиться викладачам та студентам вищої школи, вчителям-філологам, усім поціновувачам його творчості, української літератури, модерної течії в ній.

15

   Шурова Н. С.   Я весь був як пісня...  : Михайло Коцюбинський і музика / Н. С. Шурова. – Київ : Музична Україна, 1986. – 67 с. 

 

        Книга розповідає про роль народної пісні та професійної музики в житті і творчості видатного українського письменника Михайла Михайловича Коцюбинського, про його роль з музикантами, зокрема з М. В. Лисенком, а також про вплив музичного мистецтва на стиль і образи його прози. В роботі аналізуються твори українських композиторів, написані на сюжети Коцюбинського.

16

   Спогади про Михайла Коцюбинського  / упоряд. М. М. Потупейко. – 2-е вид., доп. – Київ : Дніпро, 1989. – 278 с. 

 

   До збірника спогадів про Михайла Коцюбинського, видатного письменника, громадського діяча, ввійшли матеріали, які охоплюють все його життя, починаючи від шкільних років. Книга містить і матеріали, досі не відомі читачам.

 

Підготувала Г. В. Сеник 

25 джерел, вересень 2024 р.

Додати коментар


Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]