Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку Відділенню релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України за подаровані книги в кількості 61 одиниці та 1 диска.

 

265

Актуальні питання соціально значущої діяльності церков і релігійних організацій в Україні : збірник наукових і богословських праць / за заг. ред. В. Бондаренка, А. колодного, М. Новиченка, В. Любчика. – Київ, 2004. – 242 с.

 

   У збірнику вміщені матеріали виступів учасників міжнародної науково-практичної конференції “Актуальні питання соціально значущої діяльності церков і релігійних організацій в Україні”. Розглядаються питання партнерства держави, церкви і релігійних організацій у соціальній сфері, шляхи зближення духовної і світської освіти, правового врегулювання відносин між державою і церквою, законодавчого забезпечення прав громадян на свободу совісті та практичні аспекти його застосування.
250

Арістова А. Феномен релігійної девіації : теоретичні нариси / А. Арістова. – Київ : Інтерсервіс, 2017. – 182 с.

 

   У монографії компетентно і зважено аналізується феномен релігійної девіації (переважно на прикладі християнства): його природа, соціокультурна детермінація, функції; охарактеризовані девіантогенні впливи релігійного середовища; показана специфіка релігійних норм і санкцій та їх зв’язок із релігійно-девіантною поведінкою; виділені основні типи і форми релігійних девіацій.

   Простежено відмінність між специфічними відхиленнями від встановлених релігійних, конфесійно-визначених норм і проявами загальносоціальних девіацій в релігійній сфері.

   Для науковців, викладачів, зацікавлених релігієзнавчими і девіантологічними розвідками читачів.

254

Державно-церковна політика в Україні як фактор формування громадянського суспільства : збірник доповідей та повідомлень науково-практичної конференції (м.Київ, 26-27 листопада 2008 р.) / редкол. А. М. Колодний, О. Н. Саган, О. І. Уткін [та ін.]. – Київ : [Світ Знань], 2008. – 182 с.

 

   Збірник містить доповіді та повідомлення наукової конференції Державно-церковна політика в Україні як факор формування громадянського суспільства . Читач зможе познайомитися з думками з теми як працівників Держкомнацрелігій України, так і науковців Віддлення релігієзнавства ІФ НАН України, низки ВНЗ країни, доробком як відомих релігієзнавців, так і наукової молоді. Теоретичне осмислення проблеми державно-церковних і між церковних відносин відносин, їх правового регулювання доповнюються узагальненням практичного досвіду їх оптимізації.
   Для науковців, викладачів релігієзнавства, державних службовців, аспірантів, студентів, усіх, хто цікавиться релігієзнавчими, правовими, соціально-політичними аспектами буття релігії в суспільстві, свободи її функціонування та проблемами оптимізації міжконфесійних відносин.
255

Дисциплінарне релігієзнавтво : навчальний посібник / за ред. А. Колодного. – 2-ге доопрац. вид. – Київ, 2010. – 219 с. – (2 прим.)

 

   Даний посібник є доопрацьованим текстом колективної праці співробітників Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України і вузівських науковців, що вийшла, друком у 2009 році як спецвипуск квартальника «Українське релігієзнавство». Необхідність додаткового видання спричинена неабияким інтересом викладачів релігієзнавства до запропонованої монографії. Фахівець-релігієзнавець відразу зауважить, що змістовно авторський колектив значно вийшов за усталений донині перелік дисциплін в курсі з релігієзнавства. Це так, бо ж в наявних підручниках знання про релігію струкгурується умоглядно, що змістовно збіднює саме релігієзнавство, обмежує його функціональну роль. У нашому посібнику, шляхом обірунтовано визначеного критерію вичленування, релігієзнавство подасться у всьому широкому спектрі його дисциплінарних виявів. Визнаємо, що можна дискутувати щодо назв окремих дисципліни і не сприймати їх перелік як остаточний. Будемо вдячні за висловлені міркування щодо змісту книги.
   Навчальний посібник розрахований на викладачів релігієзнавчих курсів, студентів та аспірантів релігієзнавчої спеціалізації, всіх, хто цікавиться питаннями розвитку нашої гуманітарної сфери знання.
272

Інституційні процеси конфесійного життя світу й України : колективна монографія / за ред. А. Колодного. – Київ : УАР, 2015. – 384 с.

 

   Процеси інституалізації є складовою багатьох сфер суспільного життя, в тому числі й релігійного. Проте в релігієзнавстві - як у світовому, так і у вітчизняному - чомусь загально-релігійні і конкретно-конфесійні процеси "в різних формах їх вияву не стали об’єктом безпосереднього вивчення. Наша колективна монографія, яка написана науковими співробітниками Відділення релігієзнавства ІФ НАНУ, покликана усунути цю прогалину. В книзі розглядаються інституційні процеси в сучасному православ'ї, греко- і римо-католицизмі, в пізньому протестантизмі, мусульманському світі, рідновірстві й новітньому релігійному русі. Говориться, про значимість цих процесів в долі незалежної України.
   Розрахована на фахівців-релігієзнавців, практиків сфери релігійного життя, масового читача. Друкується книга в редакції авторів своїх текстів.
256

Колодний А. Іван Шевців – життєпис українця-християнина : науково-біографічний нарис / А. Колодний. – Київ : Українська конфедерація журналістів, 2011. – 624 с.

 

   Отець Іван Шевців - відомий священик і церковний діяч Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ), науковець-богослов не лише австралійського загомінку, де прожив більшість із своїх 85-ти років, а й всього українського греко-католицького і національно-демократичного світу. Життєва діяльність і науково-богословська продукція Отця привертає увагу насамперед оригінальністю, сміливістю, чіткістю, доказовістю й україно-центричністю думки, актуалізацією проблем суспільного і релігійного життя, захистом України від будь-кого (навіть Папи Римського) і від будь-яких її зневажань. Іван Шевців відзначився своєю активністю в боротьбі за Український Патріархат, проти московської колоніальної неволі, римчуківства і малоросійства.
   Книга розрахована на науковців-релігієзнавців, істориків, богословів, масового читача.
   Книга друкується в редакції її автора.
251

Колодний А. Релігійне життя України в особах його діячів і дослідників : монографія / А. Колодний. – Київ : Інтерсервіс, 2017. – 740 с.

 

   Праця А. Колодного увібрала наслідки біля тридцятирічного періодичного дослідження ним питання ролі видатних діячів самобутньої історії релігій України, а також подає бачення цієї історії через творчий здобуток багатьох українських мислителів і дослідників. Автор подеколи присвячує тому чи іншому релігійному діячеві чи досліднику по декілька різнотемних параграфів, що не виключає при цьому повтору думок у них. Професор є самодостатній у своїх оцінках і не підлаштовувався під те чи інше конфесійне бачення постаті, під якийсь авторитет. Головне для нього - наскільки вона прислужилася своїм талантом українській історії, з'яві і розбудові з часом саме Української України.

   Книга розрахована на науковців і студентів-релігієзнавців, послугується й богословам в їх прагненні збагнути досвід конфесійного служіння Україні, тому, хто не байдужий до долі України і має зневагу до її ворогів і підспівувачів їм.

258

Колодний А. РУНВіра (Рідна Українська Національна Віра) / А. Колодний. – Київ : Світ Знань, 2002. – 64 с. – (2 прим.)

 

   В брошурі розкриваються особливості появи і поширення, віровченння і обрядової практики, стану в Україні такої нової релігійної течії як РУНВіра. Автор висловлює своє розуміння її буття в релігійному полі України.  Автор висловлює своє розуміння її буття в релігійному полі України.
263

Колодний А. Церква Ісуса Христа Святих останніх днів : церква мормонів у світі й Україні / А. Колодний. – Київ : УАР, 2010. – 120 с.

 

   В брошурі доктора філософських наук, професора А.Колодного розкриваються особливості історії, віровчення, обрядової практики та організаційної структури однієї із найбільш динамічних конфесій сучасності — Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів (мормонів). Окремий розділ брошури присвячено появі і поширенню Церкви на теренах України. Автор подає власне бачення особливостей конфесії і її функціональності як християнського феномену.
261

Колодний А. Феномен релігієзнавства : монографія / А. Колодний. – Київ : Інтерсервіс, 2020. – 248 с.

 

   Монографія присвячена аналізу феномену релігієзнавства, його співвідношення з теологією й атеїзмом. Розкривається авторське бачення природи релігієзнавства в його складових, витлумачується атеїзм не як антитеїзм, актуалізується питання конституювання нової галузі знання, названої ним атеологією чи буттєзнавством (язнавством). Поділяючи релігієзнавство на світське (академічне) й богословське, автор наголошує на обов'язковому вивченні у ВНЗ саме першого. В книзі розповідається про долю формованих з участю автора Відділення релігієзнавства ІФ НАНУ та Української Асоціації релігієзнавців. Автор розраховує на творчі міркування читачів, серед яких сподівається побачити релігієзнавців, богословів, філософів, істориків, всіх, хто цікавиться проблемами релігії та релігійного життя.
269

Конфесіологія релігії : колективна монографія / за ред. А. Колодного, Л. Филипович. – Київ : [б.в.], 2009. – 237 с. – (Українське релігієзнавство. Спецвипуск 2009-2). – (2 прим.)

 

   Відділення релігієзнавство ІФ НАНУ протягом 2006-2008 років виконувало планову тему «Процес конфесіоналізації релігії: закономірності і прогнози (український і світовий контекст)». Нижче подаємо тексти написаної на виконання теми колективної монографії. Особливістю праці є те, що в ній історія релігії постає як закономірна зміна конфесійних виявів останньої. Автори прагнули відійти від конкретно-хронологічного з’ясування досліджуваних ними конфесій, розписування їх історії, особливостей віровчення і культу, що має місце в підручниках з релігієзнавства. Вони розглянули конфесії в їх сутнісному вияві, у загальному соціально-історичному та історико-культурному контексті розвитку релігії як духовного і суспільного феномену. Монографія розрахована на науковців-релігієзнавців, широкий загал тих, хто відданий цій науці. Книгою можна користуватися як навчальним посібником на університетських спеціалізація з релігієзнавства.
260 Практичне релігієзнавство : колективна монографія / за ред. А. Колодного, Л. Филипович. – Київ : Українська конфедерація журналістів : Українська асоціація релігієзнавців, 2012. – 315 с.
273

Релігійне сьогодення України : роздуми, оцінки і прогнози : тематична збірка вибраних статей і тез / за ред. А. Колодного. – Київ : УАР, 2009. – 450 с.

 

   Книга вміщує статті і тези професора А.Колодного з актуальних проблем релігійного життя України, написані ним в останні роки і видрукувані в різних наукових збірниках і часописах, переважно як роздуми редактора часопису "Релігійна панорама". Оскільки праця ця не є монографією, а збіркою вибраних статей з різних їх видруків, то зрозуміло, що в ній може мати місце повторення думок, навіть аргументів, описань подій і явищ. Автор не прагнув їх усувати, бо ж цим порушить логіку розгляду заявлених проблем в тому чи іншому параграфі. Праця упорядкована в 2008 році, а тому в ній не завжди враховані події 2009 року. Читач може не поділяти деякі судження професора, подеколи гострі оцінки релігійних процесів, інколи без оглядки при цьому на статус особи, слова чи діяння якої оцінюються. Але в тому й полягає демократизм нашого суспільства, що кожний тут має право на власні оцінки і висновки. У нас немає месій і вождів, всезнайок і єдиноістинних в їх судженнях і діяннях. Розраховано на чтиво науковцями, викладачами релігієзнавчих дисциплін, студентами та аспірантами релігієзнавчих спеціалізацій, державними службовцями, релігійними діячами, духовними особами, всіма українцями, а то й малоросами (для прозріння).
271 Релігія в проблемах її структури і функціональності : наукова збірка / за ред. А. Колодного. – Київ : Інтерсервіс, 2016. – 120 с. – (Українське релігієзнавство №78)
270

Релігія у її складових і процесах їх осучаснення : монографія / за ред. А. Колодного. – Київ : Інтерсервіс, 2018. – 402 с.

 

   Монографія вмістила матеріали переважно наукових співробітників дослідницької групи з філософії релігії Відділення релігієзнавства ІФ НАН України з виконання ними планової теми з проблеми структурування релігії Виявлені особливості структурування релігійного феномену взагалі, ті зміни, які відбуваються у кожному із її складових за умов глобалізації, постмодерну і секуляризації, під впливом ускладнення міжконфесійних відносин. Проаналізовано тенденції осучаснення кожного із елементів релігійного феномену, насамперед її нових організаційних виявів, які роблять релігію все більше затребуваною.
   Розрахована на науковців-релігієзнавців, аспірантів і студентів з релігієзнавчого фаху, всіх, для кого цікавим є сам релігійний феномен.
266

Реституція церковного майна : міжнародний та вітчизняний досвід : збірник наукових матеріалів / редкол.: В. П. Андрущенко, В. Д. Бондаренко, М. М. Закович [та ін.]. – Київ : Світ знань, 2007. – 164 с.

 

   У збірнику вміщені матеріали виступів учасників круглого столу «Реституція церковного майна: міжнародний та вітчизняний досвід». Розглядаються засадничі принципи зарубіжного та вітчизняного досвіду щодо організаційних і правових основ процесу реституції церковної власності; питання відновлення майнових прав релігійних організацій - колишніх власників (їх правонаступників) на культове майно; порядок вирішення майнових спорів між релігійними організаціями щодо культового майна, яке підлягає поверненню; принципи та механізми практичної реалізації реституції церковної власності в Україні.
259

Роль експертних товариств у сфері політики, охорони довкілля, культури та релігійного життя в Україні та Білорусі / за заг. ред. Л. О. Филипович. – Київ, 2014. – 152 с.

 

   Збірник є етапним підсумком виконання спільного проекту НАН України та НАН Білорусі «Експертні співтовариства України та Білорусі в системі соціального менеджменту: теоретико-методологічний та інституційний аспекти», підтриманого ДФФД, і містить тексти доповідей і статей виконавців проекту, які досліджують роль експертних товариств, окремих експертів у сфері політики, охорони довкілля і релігійного життя. Як додаток до книги увійшов перелік державних і громадських інституцій, що займаються інформаційно-аналітичною та експертною діяльністю. Цей перелік є результатом польових досліджень групи виконавців проекту і може уточнюватися та розширюватися.
   Рекомендовано для науковців, державних службовців, викладачів менеджменту, політології, екології та релігієзнавства, студентів - усіх, хто цікавиться проблемами, що виникають в експертному середовищі українського і білоруського суспільств.
264

"Русский мир" Кирила не для України / за ред. А. Колодного. – Київ : УАР, 2014. – 343 с.

 

   Збірка «Русский мир Кирила не для України» вміщує релігієзнавчі статті, в яких наголошується на згубності для України та українства російськоімперського підтексту обстоюваної главою Церкви Московського Патріархату Кирилом концепції, якою виправдовуються вияви збройної фашистської агресії Московії на терени України. Розкриваються особливості Українського Східного обряду і Українського Православ’я, які роблять несприйнятливими для них устремління «русского мира», які при його прийнятті, зрештою, призведуть до зникнення України як незалежної держави і українців як самобутнього народу. Тоді не звучатиме майданівське «Ще не вмерла Україна…». Проте віримо в те, що в шинному багатті Майдану згоріла як ідея нової Російської імперії, так і «русский мир» Кирила. Україна матиме свою єдину Православну Автокефалію. Збірку можуть використати всі ті, хто протистоїть в Україні імперсько-колонізаторській агресії з боку Московського Патріархату та його поплічників в Україні із середовища УПЦ МП і недавніх вищевладних структур України – ворогів самобутності титульної нації.
252

Саган О. Єдина українська помісна православна церква : суспільний запит та необхідність конституювання / О. Саган. – Київ : КПБА, 2016. – 40 с. – (2 прим.)

 

   Кілька століть українці борються за свою Помісну Православну Церкву. Відсутність державності не дозволяла завершити цей процес. У часи незалежності уже понад два десятиліття фактично всі Президенти України декларують необхідність подолання роз'єднання православних Церков і конституювання єдиної Помісної Православної Церкви. Проте Україна не реалізувала цей проект, оскільки, окрім зовнішньої протидії, ми не маємо й внутрішнього консенсусу в осмисленні своєї Помісності. 
   У брошурі професора О.Сагана аналізуються проблемні питання конституювання єдиної Української Помісної Православної Церкви (УППЦ) та її значення для подальшого розвитку країни.
   Для всіх, хто цікавиться проблематикою Помісності православ'я в Україні.

 

267

Свобода совісті та віросповідання : в контексті міжнародних й українських правових актів та релігійних документів (витяги) / упорядник М. Ю. Бабій. – Київ : Аспект-Поліграф, 2006. – 164 с. – (2 прим.)

 

   В збірник включені витяги з основних міжнародних правових актів, прийнятих ООН, Радою Європи та ОБСЄ, Конституції, законів України щодо свободи совісті, віросповідання, діяльності релігійних організацій, а також відповідних декларацій, інших документів релігійних організацій з означених проблем. Для державних службовців, керівників релігійних спільнот, викладачів релігієзнавства, студентів, усіх, хто займається і цікавиться проблемами свободи совісті, державно-церковних відносин.
257

Україна політконфесійна : колективна монографія / за ред. А. Колодного, П. Павленка. – Київ : Інтерсервіс, 2021. – 384 с.

 

   В колективній праці висвітлюється природа та віхи конфесійної історії України, нинішній стан української поліконфесійності в цифрах і географії поширення різноманіття релігійних течій і спільнот. Йде мова про українське рідновірство, прагнення Московії використати ідеологему “русского мира” для знищення Українського Православ’я, становлення завдяки Томосу Константинополя Православної Церкви України. Окремо подається питання зовнішніх чинників конфесійної диференціації, долі мусульманської умми на українських теренах. Йде мова про міжконфесійні відносини в нинішньому українському соціумі і правове забезпечення їх толерантності.

   Розрахована на науковців і студентів-релігієзнавців, державних і конфесійних службовців, масового читача.

   Книга друкується в авторській редакції.

262

Филипович Л. Культура релігійного життя : вибрані праці / Л. Филипович. – Київ : Інтерскрвіс, 2016. – 584 с.

 


 

 

253 Філософія релігії в Україні : варіативність стратегій осмислення предмету / За наук. ред. А. Колодного, О. Горкуші. – Київ, 2012. – Українське релігієзнавство. – №64. – 233 с.
268

Шевченко – Християнство – Україна : наукова збірка / за ред. А. Колодного. – Київ : УАР, 2014. – 236 с. – (3 прим.)

 

   Наукова збірка видруковується до 200-літнього ювілею Т .Г.Шевченка. До неї ввійшли праці, які розкривають світоглядні орієнтацї Тараса Шевченка, християнський стиль його мислення і діяння, думки Кобзаря щодо духовного оздоровлення, бачення ним біблійних текстів, інтерпретацію християнських чеснот. Бог і Україна в житті Т.Шевченка — окремий розділ праці. Розрахована на широке коло читачів, які приймають у своє серце Кобзаря.

 

274

   275   

276

 

Додати коментар


Всеукраїнські ресурси

Бібліотеки України

[ Geri ]