Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка щиро вдячна інженеру, науковцю, кандидату технічних наук, винахіднику, перекладачу, публіцисту Василю Івановичу Сидорову за подаровану книгу в 2-х примірниках.

 

338
   Сидоров В. І. Вивільнення та концентрація відновлюваної енергії. Сонячні концентратори. Лазерні концентратори внутрішньої енергії / В. І. Сидоров. – Черкаси : Вертикаль, 2024. – 475 с. – (2 прим.)
 
  Книга присвячена актуальним питанням сталого виробництва екологічно чистої енергії і структурно складається із двох взаємодоповнюючих частин.
  Предметом розгляду першої частини є сонячні концентратори. Висвітлюються принципи роботи та характеристики рефракційних та дзеркальних сонячних концентраторів у вигляді звичайних збиральних лінз, лінз Френеля, параболічних тарілкоподібних дзеркал фацетного типу, здовжених параболо-циліндричних дзеркал кюветного типу а також рознесених оптичних систем, набраних із великої кількост і дзеркальних дефлекторів. Аналізуються практичні схеми концентраторних сонячних систем генерації, накопичення й постачання тепла населеним пунктам, промисловим та агропромисловим об'єктам. Як альтернатива масивним концентраторам першого покоління розглядаються плоскі голографічні хвилевідні сонячні концентратори на зональних позаосьових пандирекційних голограмах (Габора) дифузно розсіючої поверхні протяжного об'єкта.
  Друга частина є дослідженням лазерних технологій вивільнення та концентрації надлишку внутрішньої енергії, що розсіюється в нанопросторі активного середовища у вигляді квазічастинок: фотонів, екситонів, фононів, плазмонів, магнонів та їх змішаних тандемних ноєднань, наприклад, поляритонів – і може бути альтернативним джерелом відновлюваної енергії. Аналізуються двоканальні лазерні осмотичні та магнітогідродинамічні системи молекулярної енергетики, в яких вивільнення внутрішньої енергії та перетворення її в електричну енергію відбувається у двох контурах: лазерному за допомогою стимульованих електромагнітних випромінювань, та електродинамічному за допомогою гідротурбін та поєднаних з ними електрогенераторів в осмотичній системі, або ж у магнітогідродинамічному контурі за допомогою сегментованого генератора Фарадея чи генератора Холла (у магнітогідродинамічній системі). Доказами на підтримку лазерних технологій молекулярної гідроенергетики є конкретні схеми офшорних осмотичних та магнітогідродинамічних систем виробництва електричної енергії, для яких природним розчином електроліту є морська солона вода, а моря та океани є натуральними резервуарами цього розчину. Джерелом механічної відновлюваної енергії служать океанічні течії, припливи гравітаційного походження та хвилі.
  Викладачам та студентам старших курсів енергетичних факультетів. Книга також корисна інженерам та спеціалістам у галузі відновлювальної енергії.

 

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Всеукраїнські ресурси

Scientometry

We are on social networks

[ Geri ]